Bijele vještice


Za svevremena prijateljstva

Nije sve kao što je bilo u popularnoj američkoj seriji Bewitched. Barem bi bilo dobro da ti mačka priča, da možeš zavrtiti vrijeme unatrag i popraviti efekte loše magije ili slijed događaja koji nisu trebali ići tako. Za takvu vrstu magije trebaš imati 10,11 ili 12 godina. Priručnik za male vještice se zvao „ Tajna narančaste mačke“, svako poglavlje je napisao drugi autor. Ja se jedino sjećam crnih korica knjige i narandžaste mačke na istoj, ljepljivih stranica polupljesnive knjige i možda oborenog rekorda u brzini čitanja. Kad pročitaš „ Tajna narančaste mačke“, to je kao da si otvorio vrata ormara koja vode za Narniju,gdje ništa nije nevjerovatno. Postaješ Lucy koja upoznaje fauna, a njen, na pola glupi i arogantni brat biva zaveden uz pomoć rahatlokuma od strane bijele vještice. U današnje vrijeme, ne vjerujem da bi se i jedno dijete „primilo“ na rahatlokum, osim ako na njemu ne piše Kinder Surprise. Svakako, ova knjiga je bila kao ormar koji vodi u Narniju, otvorila je mnoga vrata dječije mašte. Da bi bila bijela vještica, svakako moraš iščitati 10 tomova Trećeg oka, potpisanog od strane Ahmeda Bosnića i odgledati crtani film gdje Duško Dugouško provodi noć u dvoru grofa Drakule. Da ne zaboravim, srbijanski Bazar je mjesečno izbacivao razne mantre, od mjesečnog horoskopa, do ji đinga, preko rumunjske ili bugarske zmije zla. I dan danas se sjećam riječi za rumunjsku zmiju : „ O, velika zmijo, zaštitnice zla, pomozi mi da nakane neprijatelja doznam ja!“ Ja – sinonim bijele vještice od 10 godina koja na crtić s Duškom Dugouškom i vampirom cvilim od straha danima. Ja, vještica svih vještica koja kriomice troši svoj džeparac na Treće oko, da otkrijem tajne egzorcizma Anneliese Michel, da ne pominjem slike iste djevojke, koje nisam ni dan danas sigurna, da li je bila duševni bolesnik ili ju je zaposjeo đavo.
Najbitnije u svemu ovome je, kad čovjek nije usamljen u svojim nestašlucima. Moja dobra drugarica je bila gori šeret nego ja. Možda i puta dva. Ona je praktikovala magiju, što prevazilazi ovlasti kuće u kojoj je šerif bila moja majka. Pored zajedničkih iščitanih knjiga, novina, bacanja novčića, ubadanja zmija, otvaranja pasijansa, ona je prevazišla veliku vješticu iz zgrade H -38. Njen prvi magični obred se sastojao od posebne odore, kristalne, skupe čaše iz roditeljskog seta, kad ono gosti maksuz dođu, da ne piju piće iz „običnih čaša“. Za ovu magiju, pored posebne odore, kristalne čaše napunjene hladnom vodom, trebale su mašice da se uhvati žar iz vatre, da bi se ista bacila u vodu i izgovorila magična riječ. Magija je prekinuta uslovnim refleksom, šamarom majke na razbijenu čašu i zadimljenu sobu velike vještice. Ali bijela magija ne prekida na ovome. Možda se nastavlja i par godina kasnije, kada se iz dječije faze prelazi u adolescentsku. Bijele vještice shvataju da imaju probleme, ali ovozemaljske probleme odrastanja i svega što breme adolescenije nosi. Vremena nose nove komplikacije, ali ne mijenjaju ideologiju kojom je vođena bijela vještica. Bijela vještica u svojoj adolescenciji praktikuje magiju rješavanja problema. Da bi izvela ovaj ritual uspješno, potrebna joj je kristalna čaša – iz istog seta koji je uspjela raspariti prije par godina, ali ova bijela vještica ne odustaje. Uzima kristalnu čašu, sipa vodu do ruba, odlazi u sobu. Navlači roletne, jer za ovaj ritual soba mora biti mračna. Zamišlja svoj prvi problem, razmišljajući o njemu, uzima prvi gutljaj, problem klizi niz grlo u nutrinu, gubi se u tami, drugi problem, treći, gutljaj po gutljaj, na kraju je čaša iskapljena. Da bi ritual bio uspješan, a i problemi riješeni, bitno je baciti čašu s balkona i mukama je kraj. Tako se je i desilo, čaša je poletila s balkona i završila daleko od njenih očiju. Dobro, možda na nekih 10 minuta je čaša lutala po beskrajima zelenila dvorišta zgrade. Nije se uspjela ni okrenuti, a već je njen brat stajao na kućnim vratima s upitnim pogledom, govoreći – Seko, jesi normalna, zašto bacaš čašu sa balkona?
Naravoučenije:
Ko želi da se bavi bijelom magijom, možda je dobro vrijeme da se započne sa razvijanjem talenata tek kad se iseli iz roditeljske kuće. Niko se neće čuditi ako si umotan u čaršaf, ako su ti sve čaše i šalice u kući „raspariš“, ako umjesto Ipod-a preferiraš imati mašice, ako sve svoje probleme rješavaš ispijajući vodu gutljaj po gutljaj, ako čitaš knjige Ahmeda Bosnića i drugih, kako domaćih – tako i stranih autora koji se bave „ Fringe“ tematikom, nemaš pretenzije da čitaš blogove i portale,ako s prijateljima igraš remija tarot kartama, piješ sok od jagode iz epruvete – onda si na dobrom putu da se ostvariš kao bijeli mag. ( „ Tvoja je zemlja, i sve na njoj, i bit ćeš čovjek sine moj“ – R. Kipling).

Advertisements

2 thoughts on “Bijele vještice

  1. minela December 18, 2014 / 7:24 pm

    Obzirom da spominjete knjigu koju trazim od djetinjstva,Tajna narancaste macke i ukoliko je imate rado bih je kupila ili zamolila da je kopirate i posaljete. Naravno uz nadoknadu. Moj mail je minela80@msn.com

    • paprika77 December 26, 2014 / 9:52 pm

      Minela, nemam, pokušaj nači izdavača, ja sam to čitala kao klinka….pozdrav.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s