NEKI „OTI“


Uz završeni telefonski razgovor s ocem, još uvijek brišem suzu s jednog oka. Nema tužnog povoda, sjedim blizu prozora koji baš najbolje ne dihtuje. Možda je i od kontralajta, pa škiljim na desno, a napinjem strabično lijevo oko. Smijem se, jer je vrijeme oteglo muda – kako on reče. Na selu bi sigurno rekli da je vrijeme prekolobacilo ( prebacilo+kolo+bacilo), tražim logiku riječi….preko, uokolo, prebacilo…kako god.
Ne bere on brigu za vrijeme, sprema se za posao, gleda reklame na televiziji i zanovjeta kako mu treba nešto ( krema, sprava, egzorcist, škare ), protiv urastanja noktiju. Ima neka radnja kod mene, u komšiluku, vidio on reklamu. Pitam – ima li kakva „pomada“ da te namažemo, pa da prekosutra počnemo skupa izlaziti. Nema potrebe, reče – mi već možemo izlaziti skupa, prevalila si davno tridesetu, ne bije te neka velika mladost.

Pošteno! Kakav otac, takve dvije šćerke.

Iz kompjutera čandrlika Manu Chao, sav sretan: „Que hora son mi corazon?“ Mojoj sestri ništa to ne znači, pa se corazon
(špan. srce ), pretvori u neki bosansko-španski s srednjebosanskim akcentom na riječ kurazol. Porodično, s očeve strane smo sklone da izvrćemo riječi, zabavlja nas da smo „zabavljene“.
Tako, vrlo često, kad izgorimo na prvim jačim sunčevim zrakama, razlog je nedostatak pigmeja u krvi…možda i bušmana…
Ako nas pokači kućna prašina, životinjska dlaka, grinje, vlastiti znoj, nakit koji nije plemenit iz nekih čudnih razloga, obolimo od alegorije.
Kad nam se poveća tjelesna temperatura, u pitanju je temperuda.
Moja nena rahmetli ( očeva majka ), je tatinog radnog kolegu Vukašina zvala Kamašin, a komšiju Stipu je zvala Jozo, bitno je da se zna o kome priča. Oni su i onako vlasi, kako god ih zovneš, odazvat će se. Meni je to bilo čudno, jer je to bila žena koja je pratila redovno dnevnu štampu, sa krugovima od kafe na svakom, mjesečne magazine i uživala pogled na mahalu, s kojeg bi na današnjem vremenu najbolje pisali mahalski bloggovi.

Prije par godina su misteriozno nestale gladiole iz našeg vrta, iako su višegodišnje, gomoljaste biljke… Zašto, ne znam, ali gladiole su često znale zaplatiti s izvrnutim terminom gladidole….
U kuću je znalo zalutati i tuđih termina, jel’ te, pa se često Lisca grudnjak, pretvarao u liščev zgruznjak, termin donesen iz maminog butika. Da zna da prozivam zalutalu mušteriju, razapela bi me..

Sisa na šaraf je baby bočica.
Sea sprau je Sea spray, prijeratni dezodorans za žene.
Horozija supa je kokošija supa s fidelinima, ali pošto je horoz, pjevac iliti pjetao na kesici od supe, molim lijepo!
Nutela je eVrokrem! …. sve su to termini iz maminih prehodnih života….

Čokuladni kulač sam za sebe govori.
Čitanje konkursa za posao bi se izvrnuo u: „Labaratorija na Ilidži, traži doktura. Osoba mora znati davati enekcije i da je po profesiji doktur medecine“.

I tako ja odoh iz svoje kuće u tuđu, pa iz tuđe kuće u kafanu, gdje policajac naručuje „mašinsku kahvu“ i sok iz „gospodske čaše“, kapućino je kapuciner – samo ne znam iz kojeg je reda, gusti sok od ribizle i slične pizdarije koje se mogu popiti s nogu.

Ipak, meni najdraža anegdota iz, već daleke 1997 god., je ostao razgovor dva konobara. Par dana prije koncerta U2 u Sarajevu, u bilo kojoj kafani, slastičarni, frizerskom salonu, butiku, autu, slušao se U2. I tako njih dvojica, jedan pere čaše, drugi glanca i u dubokom transu, slušaju Miss Sarajevo.
Tek će jedan prolomiti – Jel’ ovo Boga ti onaj Ramazotti?
Jok, Pavarotti! – na to će drugi.
Ma dobro, znam da je neki „OTI“….

Advertisements

3 thoughts on “NEKI „OTI“

 1. Gordan Petrović April 27, 2011 / 4:08 pm

  Ovo izvrtanje riječi je sega mega.

  Piši, samo piši. Redovno čitam 😀

  • paprika77 April 27, 2011 / 8:06 pm

   Pišem pred svaki prvi u mjesecu, očekujući platu i rebalans državnog budžeta!

 2. Humljica May 10, 2011 / 9:11 pm

  hahahaha kako sam samo fulila ovog Otija :))) sjajno darling, dje su mineralni krastavci zalutali, skupa sa mescini, i kanabojkama ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s