ZAUSTAVLJENI SATOVI


Kad kamen staviš u cipelu, on mora da žulja. Isto rub zavrnute čarape, kad se zaglavi između malog nožnog prsta i tvrde kožne cipele. Nebi bilo interesanto da nas nešto s vremenom ne nervira. Isto muha koja leti momentalno iznad moje glave, praveći formu kocke uz muziku Jamiroquai. Balkonska vrata su zatvorena, jer beogradski fen je pomeo i zadnju osobu s ulice. Došlo je ljepljivo ljeto. Ljeto za koje smo se molili. Moda od dvijesto grama tkanine i litar znoja. Tu je.
Budnim okom pratim satove u kući. Svaki je stao u određeno vrijeme. Kuhinjski u dvadeset do jedan, taman pred neki rani ručak, subotnji, kad je porodica u prilici da sjedi na okupu i čavrlja, jede laganu ljetnju hranu, koja s vremenom pravi zabavan zvuk u crijevima.
Iz trpezarije pogled pada na televizor u dnevnoj sobi. Na njemu su se poskidali i glavni likovi filma, iako je neka 1988. Mora da je i njima toplo. Kraj televizora stoji sat. Ne onaj iz trpezarije, nego sat koji određuje neko drugo vrijeme. Stao je u 12. Mašti na volju da li je 12 u ponoć ili u danu. Vjerovatno izgleda značajno ako se do kasnih sati gleda televizor i natrči na vampirski film. Roman Polanski i njegov Bal vampira. Onako, nije te strah, na momente ti je smiješno, ali ne možeš da se otmeš dojmu zaustavljenog sata.
U spavaćoj sobi je jedan sat stao u pola šest, a drugi je ispravan i pokazuje pravo vrijeme. Pola šest je lijeno doba, bilo da je noć ili jutro. Vrijeme u kojem bi ležao i smirivao svoje misli, ganjao spokoj, kao ja ovu dosadnu muhu, krajem oka, na plafonu, kako traži svoj smiraj, uviđajući da neće naći prozor i izletjeti van.
Da ne žurim, vjerovatno se ne bih ni bavila mišlju zaustavljenih satova, značaju njihove zaustavljenosti, ali sam pogledala na mobitel i shvatila da ovaj sat govori da obučem cipele i izađem iz kuće, da ostavim zaustavljene satove da pokazuju značaj vremena onomad kada je njihovo mehaničko srce prestalo da bije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s