KišnaPrije mentalnih blokada palo je sve. Prvo šećer u krvi, koji bi očima tražio u škrinji bilo koji slatkiš da ga dozove. Pao je tlak, kao u avionskoj kabini, nastao je tajac. Nos traži kisik, usta traže vodu, grlo traži riječ.
Digla se vlaga, otvorila je sve pore na koži kroz koje umorno tijelo pokušava da diše. Spustio se usijani oblak i prosuo kapi kiše, kao kroz sito prosijano brašno, neravnomjerno, dosadno. Glava ga je zaboljela, podmuklo, neravnomjerno pritiskajući lobanju kao spravom za mučenje.
Boravak ispod kišobrana i gustih krošnji drveta se činio besmislenim, jer vlaga koja je isparavala iz zemlje je bila nesnosljivija, nego stidne kapljice kiše koje su besmisleno padale kroz nebesko sito. Zatvorivši šareni kišobran, ugledao je vrhove zgrada. Stao je na most i dugo posmatrao vjenčanje nebesa i riječnog toka. Svaka kišna kap bi se pretvarala u novi prsten, cjelivajući vodu.
Još dugo je ostao zagledan u taj prizor. Omađijan istim, zaboravio je na svijet u kojem je sve palo, pustio je mašti na volju. Prstenovi kiše, koji su nastajali cjelivanjem nebesa i rijeke, tvorili su veliki krug. Iz njegove mašte i vodenih prstenova, podigla se i ona. Kišna Afrodita, pomalo blijedunjava, ali zadovoljna, nježna, proigravši svojim stopalima po vodenoj površini, zavrtila se je pred njegovim očima kao derviš u transu. Pružio bi joj ruke, ali se boji da bi je mogao zapepastiti. On nije čovjek koji joj može nešto ponuditi. Ostao je zatečen tim prizorom, stiščući hladnu, zelenu ogradu mosta. Bojao se je, ako trepne da će magija da se izgubi.
U groznici je pratio ples, radost, kikot iz kojeg se ona rodila. I kao da je svojim plesom, smijehom i zadovoljstvom prizvala nebesa da se raduju njenom rođenju, kiša je razvukla svoj gusti zastor. Nestala je kao krhka balerina u posljednjem činu.
Iz kruga u kojem se rodila, zaplesala nova, šarena, dječija lopta. Zgrčene pesnice na ogradi su popustile ovom prizoru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s