Šašavo drvce


Za sve one koji imaju mašte i znaju kako bi je reciklirali….

Kad si dijete ne pitaš se previše gdje ćeš sa svim drangulijama koje skupljaš.
– Eh, ovo je žvaka kad smo prvi put išli na koncert Yu grupe i on me je pogledao! – pa zviz u dnevnik da je pritefterim, ovjekovječim taj momenat i listove koje sutra ujutro i narednih par godina sigurno neću više moći da odlijepim.

Gledam ovu luckastu sliku bora i razmišljam kako bi sad znala gdje bih sa svim „suvišnim“ uspomenama pobjedila bitku. Krenula bih od sitnica u podnožju bora, sličica iz vrtića i osnovnjaka, gdje bi drvo počelo da se grana. Da imam dnevnike, sigurno ne bih preskakala one stranice, kojih sam se prije stidila da ih pročitam samoj sebi, nego bi ih ovjekovječila na zidu uspomena i podvukla svjetlucavim markerom.
– Jer divno je biti mlad, neiskvaren, nesiguran, staklenog srca i otvorenog uma.

Drvo bi dobijalo lelujave grane, zarad mojih odlazaka djedu i neni, koje bi kitila pisma duga i široka od moje drugarice koja je prerano otkrila šta je ljubav.

– Znaš Eda, kad sam išla gradom, vidjela sam jednog momka, ne znam da li ga znaš, ali pogledi su nam se susreli….. I tako ih je ona nabrojala komada deset i zaključila tužno – Rekla mi je sestra da sam kurva!
Ova „kurva“ je majka dvoje lijepih mališana i aktivno se bavi muzikom, sve je, osim onog što je izrekla u pismu. Dalje, druge grane bi činile pisma od prijateljica, kad bih se vratila kući. Interesantno, rani pubertet je ukrašen ženskim prijateljstvima i ženskim „zaljubljivanjem“, ništa gej, da se razumijemo, nego, prvi put kapiraš da imaš „neku srodnu dušu“ i vi skupa patite oko imaginarnog „predmeta patnje“ o kojem ćete se u budućnosti dogovoriti.

Onda ide pubertet u hard core verziji. Ja protiv svih prijateljica. Jedanaesta godina je kada postaješ, barem u mom slučaju čuliniji za nepravdu višeg stepena, laž, podsmjevanje, cinizam i jednostavno ne možeš više. Da nebi gorio dalje, povučeš se i bivaš svoj. To je malo deblja grana koja je proiznikla iz ovog drveta. Na njemu visi muzika i majice. Stil, barem izgradnja istog. Odlasci na more, slabiji kontakti s roditeljima, opširnije pisanje dnevnika i čitanje knjiga, povijanje ramena, maratonskog gledanja filmova i Mtv-a, neobjašnjivog plača, nekontrolisanog smijeha…. Drvo raste i dobija nove grančice i prijatelje, slike, slobodu, formu, tersluk, individualnost, samozatajnost, prema rijetkim upućenu riječ, boju, ukus, samosvijest.

No, bor/jela je vitko i tanano drvo, tako da se često može lomiti ili slomiti. Vrijeme nedaća i brisanog prostora dobilo je par zadebljanih grana. Prvo imati, pa nemati i sjediti sa sjećanjem na sve to je poseban fajl gdje ti fali i drvo i kugle, a i povod. Sve ti fali,posebno momenat u kojem ćeš se ipak probuditi u svom krevetu i skontati da ti nitko nije ukrao život, a taj momenat se ne dešava.

Kad jela vidi da izlazi iz tame, njene grančice kao da postaju gušće, a kraće, načičkanije i intenzivnije, ispunjene vezicama sreće i tuge, teškim fotografijama u ulju, grafitu, penkalu, suzama, oslabljenim vidom i omekšalim srcem. Grančice osjete zimu decembra i draž zubatog sunca, nevere koje su ga iscrtale i ipak želi da se kruniše jednom zvijezdom na kraju godine.

Moje drvo bi bilo ispunjeno svim ovim drangulijama, od dna ka vrhu. Pratila bi ga sva događanja, slike, citati Jesenjina ili Margite, prošle bi kroz Verterovsko odrastanje, razumjele bi Weltschmertz i izbrazdano Lemmyjevo lice, nosilo bi vezice Dr. Martens i erokezu dvadesetih godina, mahalo bi rukama kao na rave partiju i iskulirano bi trpalo ruke u džepove na koncertu Darkwood Duba, i imalo bi razumjevanje napušenog klinca koji bi mu pred nosom skakao tamo-amo. Napravilo bi samo lokne pred vjenčanje, jer je prespavalo buđenje i vjenčalo bi se za najdivnijeg čovjeka kojeg je upoznalo. Dalo bi mu zvezdanu krunu i upalilo lampice.

Moje drvo možda nema reciklirane papiriće i dijelove dnevnika, slika, pisama, ali ima najbitnije, sjećanje koje nevjerovatnom lakoćom nosim i osobu kojoj sam dodjelila krunu na svom magičnom drvetu i par lampica koje planiram upaliti u novogodišnjoj noći.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s