Smijeh meleka


Tako je malo stvari zbog kojih bi se čovjek u posljednje vrijeme radovao.

Prije nekoliko dana doputovala je moja prijateljica sa bebom. Bilo bi i radosnije da je razlog posjete to što njih dvoje imaju more vremena, gdje bismo pričale kao žene iz neke nove vizure, a ne kao prijateljice koje su nekada pričale da „ta udaja“ stvar vremena i htjenja.
Kad je čovjek nezadovoljan stvarima kojima je okružen, pokušava da se bori protiv toga, prvo unutrašnjim monologom, stavljanjem stvari na mjesto, kreiranjem željene situacije i pomirenjem sa istom.
Ovo je drugarčije. Nasmijane oči i krezave desni tjeraju da se postidiš svog nezadovoljstva. Prilike koja je postavljena pred tebe da radiš nevjerovatne stvari svaki dan. Da se probudiš i otvoriš prozor i udahneš smog, svjež zrak ili prve pahulje. Sam, bez ičije pomoći. Da, ako imaš naviku, počešeš se po stražnjici, bez da radiš vježbe i odeš mamuran pod tuš. Da sipaš kafu i zjevaš na podočnjake žena koje vode jutarnji program. Da praviš kupove odjeće na krevetu, znajući da nema ni jedna posebna odjevna kombinacija koja će popraviti blues ponedjeljka ujutro. Postavlja te u situaciju da možeš sve, samo ti hrabrosti nedostaje!
Sjedim postiđena pred desetomjesečnim dojenčetom koje ne može ništa bez majke, osim da se besplatno osmjehne i kako ja izmislih termin, „ljalja“ na nekom svom jeziku i smije se kao dijete iz nekog horor filma, shvatajući da nas time nasmijava. Kroz sobu hoda uz velike napore, uz podršku majke, dok plače kao da porađa bolove koji se sunovraćaju u bezdan. Puzanje mu stoji na listi želja. Ovo malo biće to ne može da iznese samo, bez da glavicu stavi na ruke kao kad vjernik na sedždu pada, moleći za tako malo, što tako puno znači.
Između kafe, tihog jecaja i stiskanja ruku, sobu puni smijeh djeteta pred kojim je teža borba, nego onu koju nas dvije vodimo trideset i nešto godina. I dalje kao lepet anđeoskih krila, ljaljanje, cika i krezubica osmjeh pokušava da šarmira dvije žene koje su ga između vježbi ostavile na miru da otkrije čudne vibracije koje proizvodi, a zove se dječiji smijeh. Smijeh meleka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s