Kad ljeto prođe


Slika

Osjećaj kad u Bosni poplave šljive, lubenice i dinje padnu na marku, paradajz i paprike podnošljivo levitiraju, ubijajući se za šarene dolme.  Tikvice, patlidžani i listovi vinove loze prkose i namiguju zavodljivo asocirajući na ukusni japrak.

Kako znamo da je ljeto prošlo?

Jer rijeka više podsjeća na kacu ustajalog kupusa koji je prezimio i preljetio sezonu i vakat je da se baci zbog nove ture. Ljeto je prošlo, jer je moj komšija došao i doveo poluugljenisanu ženu i dvoje spaljene djece, a sve to akcentirao prugastim majicama i bijelim hlačama.

Jer se slast ramazana može namirisati na svakom ćošku čaršije, od mirisa slasnih somuna posutih ćurokotom, do kuhanog jela, svježeg mirisa limunade izmješane žamorom zalutalih turista, svjetlima kandiljima, zveckanjem escajga, sjevanjem bliceva i dječijim kikotom.

Jer mi kontinentalci zaboravljamo da je i nakon Velike Gospe  i dalje more toplo i nema toliko turista, pa se ne moramo tući za komad plaže da razvučemo peškir ili ležaljku i gledamo kako se valovi lome i tonu u naborano more. Ne, mi razmišljamo o paprikama rogama, teglama, kupusima i ostalim disciplinama koje spadaju u zimske sportove kombinovane s krompirušom u hladnim danima.

Jer od cijelog ljeta imam pjege na nosu i tragove spaljenih stopala od japanki, koje je moja rodica svojevremeno zvala „esusovke“, jer je bio grijeh izgovoriti isusovke, da nas Allah ne bi kaznio.

Ljeto je prošlo, bez obzira što će trajati do oktobra i tačka!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s