Do kraja vremena


slika

Voljeti nekog, znači pristati da ostariš sa njim! Albert Camus

Ne pišem više tako često, niti rado, jer bi onda bilo na silu. Kao da izvlačiš stare slike na kojima izgleda kao da su neki događaji otišli bestraga.

Danas smo dvoje, sutra četvoro. Prolazi vrijeme, u njemu smo i mi kao zamorci koji trčimo na ubrzanoj traci ka na nečemu u bliskoj budućnosti. Kad te pogledam danas, kao da je prvi dan, osjećam mir i sreću, želju da tako ostane dok je vremena. Nema velike filozofije, preispitivanja šta bi bilo da se nikada nismo sreli i da sad s nekim drugim živimo naše sretne živote. Da, sretne živote, ne na izgled, ne na pohvalu drugih da izgledamo sretno, nego onako kako jeste, od prvog dana, slatko, gorko, bolno, pa opet slatko.

Kao i svaka ljudska spona, naša ima miris oktobarske kiše i hladnog vremena Beograda, zubatog sarajevskog novembarskog sunca, prašinu drumova, čekanje, nadu, suze, sunce svih destinacija koje smo okom zatočili i pohranili, pa sjećanjima prizivamo sa dolaskom prvih hladnih dana, sa onim:

–        Sjećaš li se…

Kad nekoga istinski voliš i cijeniš, ne vraćaš se samo na stvari koje su nekada bile sjajne  u vašoj vezi, nego gledaš da su uvijek dobre i poboljšane. Naravno, nedostaje ti ono „nedostajanje“ s početka veze, nedostaje ti da si glup, tup, odsutan s nastave i namaštan do bola. A onda idu realnije stvari, koje umiju biti jače od bilo kojeg sna kojeg si sanjao na početku svega. Sve zavisi od toga koliko si spreman da taj san sačuvaš za sebe i proživiš ga bez straha do kraja i svaki put iznova, možda na nekom pojačanijem stepenu.

Ono što djelimo s nekim, ako nas drži kao ljepilo, znači da se i regenerira i da ne gubi svoja „magična svojstva“, ako prolazi, biva nestalno i ako se gubi, znači da nikada nije ni postojalo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s