Melek je zatvorio vrata


Image

Opraštam se sa tobom svaki dan, po malo. Dodirnem ti u mislima tvoju tananu kosu, svježe kaniranu, nježno feniranu i lakiranu mirisnim lakom, onim, kao kad birvaktile  žene svježe isfenirane izađu iz salona. Tvoje tužno zasvođene oči sakrila si pod ogromne dioptrijske naočale, jajastog oblika, a nježni ten breskve si osvježila tek nekom jednostavnom kremom.

Petak je, napravila si par plehova pite i iščekuješ porodicu da se okupi u tvom malom stanu i mirisnoj kuhinji. Uvijek nasmijana, skromna i zahvalna Jedinom što ti je sve dao. Nedostaješ. Nedostaju tvoji kompletići i šeširići, male cipelice, prije nego izađeš na Heinzelovu i kreneš u smjeru Kvatrića. Nedostaje tvoje dovikivanje s balkona, kad nas neko zove. Nedostaju i tvoje kritike, koje su uvijek bile konstruktivne, i onaj tihi osmjeh između kafe i kolača, gušen anginom pektoris.

Kako nastaju žene poput tebe? Strogim odgojom, poštovanjem roditelja i rodbine, mirenjem sa teškom sudbinom, strpljenjem, prikrivanjem tuge, trpećivošću, nadom, skromnošću, ne znam… Toliko puta mi se nametnulo sve to, posmatrajući kako istom smirenošću prihvataš sreću i tugu. Vidim te kako polažeš mekanu šamiju na pernato tjeme, prelaziš prstom, uredno zasječenog nokta u polumjesec preko listova Kitaba, jedva vidljivo izgovarajući molitvu. Vidim te za šivaćom mašinom, dok krupnoj susjedi Nadi prepravljaš komplet za operu. Vidim te u hodniku kako oblačiš lakirane cipele i budnu od astrahana, hitajući da se sretneš sa ženama u Gradskoj kavani. I sve to vidim kroz leću ugušenog srca tugom što nisi više sa nama.

Ovaj put si obukla svoje tihotapke i izašla na vrata u Heinzelovoj ulici, zatvorivši ih za sva vremena.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s