Zakašnjela rođendanska čestitka


Kroz ovih dvanaest mjeseci sam ponekad maštala kako da proslavimo vaš rođendan, šta će biti, kako ćete izgledati, kako napuniti kuću ljudima i djecom.

happy birthday

Istina je drugačija. I bolje je i manje je stresno.

Vama je tek godinica i još uvijek ne znate gdje vam je desno. Kako niste vrtićka djeca, nemate ni drugare s kojima biste se tukli za stazu na kojoj puzite. Naši poznanici i prijatelji ili žive predaleko ili su im djeca već dosta starija od vas. Ne radujete se ničemu toliko, nego hipnozi animiranih likova s Tv-a i zdjelici ukusne baby kašice. Ne razumijete se u to da li je bolja Vasina torta ili Monte dječija torta. Šta vam znači da li će na torti biti jedna ili jedanaest svijeća? Nemate omiljeni crtaći lik. Niste pomodarci, pa vam nije ni bitno da li ste obučeni kao rok zvijezda ili ste komotni u flekavoj gegici. Nije bilo balona, nije bilo svijeća, nije bilo drame i kuknjave kroz kuću. Možda se to jednog dana neće činiti fer, kad vam drugari budu pokazivali svoje fotografije prvog rođendana, ali ko mari. Vi ćete moći reći da ste bili okruženi porodicom, da je Pinar propuzala tačno na svoj rođendan, nakon tromjesečnog intenzivnog treninga, da je Ishak Eren otkrio da mu je draži dedin kupus, špinat s rižom i tetkina sarma, od torte sa jednom svjećicom.

Želim da vjerujem da će vam sama spoznaja da ste često bili s nama biti draža od toga kako ste izgledali. I to što ponekad u porodičnom albumu nećemo uloviti svaki momenat, jer smo htjeli da uživamo s vama, osjetit ćete u svom biću, u našim zdravim odnosima, u slobodi da govorimo jedni s drugima bez straha i zastajkivanja. Želim da su vam bitne ljudske vrednote, da odrastete i budete pošteni i dobri, imajući u vidu da je cijena ovih vrlina uvijek visoka. Uvijek birajte da govorite istinu, jer ju je – logično, lakše zapamtiti od laži. Želim da, kad nas gledate, ne vidite brigu koju smo danas nosili na licu, u ovom momentu dok pišem, nego da vidite blagost, rasterećenje i sigurnost da smo vam pružili temelj za bolje sutra. Želim vam da srcem birate one koje ćete bezuslovno voljeti i ono čime ćete se baviti, jer razum često hoće da uplaši srce. Želim vam da puno putujete, da  razvijete „Fernweh“, kako bi to moja drugarica Saška rekla i  da to u kostima i osjetite. Želim vam da se nesmetano vezujete za nove sredine i ljude, da prihvaćate i poštujete različitosti u svakom smislu i obliku. Želim vam da ste jedno drugome najbolji drugari, koliko god da život imao zamršene planove i puteve. I ako se potkradu neki problemi i greške, želim da znate da smo tu i kad brod tone, da ako ništa, zaplivamo skupa.

Čemu ova rođendanska čestitka? Nečemu što je trajnije od daha koji gasi plamen svijeće, okusu šećera koji se topi na dječijim jezicima, trajanju balona zaljepljenih na strop, koji vremenom kopne i mežuraju se. Činjenici da sladak nije šećer, nego istinska ljubav, da oči mogu da suze i kad se voli i ljuti, da važan nije kompjuter, nego drugar, da je srce najveći album onog što najviše volimo i što nam niko ne može ukrasti.

Dječice moja, voli vas vaša luda majka, a i otac, koji momentalno nešto uči.

Advertisements

4 thoughts on “Zakašnjela rođendanska čestitka

 1. Dzana January 30, 2015 / 10:26 am

  Sjajno kao i uvijek:))) uzivam u vasim slikama i sretan rodjendan slatkisima jos jednom!!!! ❤️

 2. mirjana krstic January 30, 2015 / 3:37 pm

  Draga moja Eda,slazem se sa svakom tvojom reci tako pametno i toplo izrecenom…imas divan,prirodni osecaj za dobrog roditelja, a i partnera koji te u tome podrzava i to je,zaista vasoj decici sad najvaznije,najpotrebnije…vec sad upijaju osecaj podrske,razumevanja,ljubavi i to gradi njihove male licnosti…mi smo bili 12god.podstanari,a nasa se deca secaju izleta za vikende,zajednicki pevanih uspavanki,trenutno smisljanih prica na zadate likove:)))
  Samo napred,imate jedno drugo i to dvoje preslatke decice,a to je mnoooogo vise nego sto mnogi imaju! Drzim vam fige za svaki novi dan! veeeeeeeeeliki pozdrav!

  • paprika77 January 30, 2015 / 8:27 pm

   Hvala teta Mirjana na divnim riječima. Meni je najdraži dio djetinjstva, po pitanju bliskog komšiluka, drugarstvo sa Peđom i Saškom. Znam da ste se Vi borili sa svačim, a svakako su njih dvoje dokaz tome svemu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s