Paleo: Kinder pingui


kinder pingui

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja,
150g mljevenih oraha,
2 kašike kakaa,
paketić cimeta,
1 prašak za pecivo,
2 kašike meda,
malo soli

Krema:

1l slatkog vrhnja ( da nije na bazi biljnih masti i šećera )
4-5 kašika meda
1,5 vrećice želatine

Premaz:

150g tamne čokolade 75% kakao
50g putera
2 kašike ulja
50 ml vode

Glazura:

0,5l slatkog vrhnja
2 kašike meda
200g tamne čokolade

Biskvit (2x): Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Mljevene orahe, kakao, cimet i prašak za pecivo izmiješati. Med otopiti. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto umutiti. Dodati med i nastaviti miksati, te polako dodavati jedan po jedan žumanjak. Zatim dodati suhe sastojke, miksati na najnižoj brzini i po želji dodati 2 kašike pekmeza od šljiva. Tijesto izliti u kalup (35x25cm), obložen papirom za pečenje, izravnati i staviti peći oko 20 minuta na 180°C u zagrijanoj rerni. Pečeni biskvit ostaviti da se hladi.

Krema: Želatinu u prahu preliti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. U međuvremenu slatko vrhnje zajedno s otopljenim medom čvrsto umutiti.  Želatinu staviti na šporet i na laganoj vatri otopiti. Dodati joj 4 kašike kreme, dobro izmiješati i želatinu lijevati polako u ostatak kreme, neprestano miješajući. Ostaviti kremu u frižideru 15-ak min da se dodatno stisne. Prvu koru premazati sa pola ove kreme.

Premaz: Čokoladu sitno narezati. Puter, ulje i vodu dobro zagrijati. Skloniti sa šporeta, dodati čokoladu i nastaviti miješati sve dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se malo ohladi. Zatim premaz razliti po kremi i kolač ostaviti oko 10 minuta u frižideru da se hladi. Kolač izvaditi iz frižidera i premazati ostatkom kreme i preklopiti s drugim biskvitom.

Glazura: Slatko vrhnje zajedno sa medom i izlomljenom čokoladom staviti na laganu vatru, samo da se otopi, ne i da provrije. Kada je smjesa postala homogena, staviti na hladno i ostaviti da se stisne (ili preko noći ili u frižider na par sati). Kada se glazura ohladila i stisnila, premazati cjelu tortu s njome.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s