Temeljac – osnovica za dobru i zdravu slanu kašicu


Hrana

Obzirom da smo prethodno ljeto proveli hraneći naš voljeni dvojac raznim voćnim i povrtnim kašicama, sa i bez žitarica i pseudo žitarica, odvažila sam se u desetom mjesecu njihovog života da se pustim u avanturu zvanu temeljac. To vam se uvijek čini da mama bolje radi od vas, ali stvar je vrlo jednostavna.  Uzmete koljenicu kod preovjerenog mesara, gdje vam je on prereže na nekoliko dijelova, uzmete povrće i odete kući, gdje vas čeka vjerni pretis lonac. A onda kreće čarolija!

Kod mene su za koljenicu mjere odokativne, obzirom da blizanci ne poznaju mjeru i po prirodi su halapljivi, a onda to sve doziramo u par dana.

Ja stavim koljenicu u hladnu vodu i pustim da voda prokuha, da bih skinula pjenu, a onda dodam povrće, kao što je krompir, mrkva, peršun, celer i prstohvat soli. Svakako gledam da ima dovoljno vode, jer ostavim da se kost i meso na njoj kuhaju par sati. Što se duže kuha, to bolje.

Krompir iskoristim isti dan, jer naredni ne bih da dajem bebama. Sastojke iz pretisa pretresem u par hermetika i ostavim da se ohladi. Bujon znate da je dobar kad se formira želatina. Odličan je kao podloga za slane hapice. Njemu možete dodavati rižu, kuhano povrće i iskoristiti meso koje je bilo na kosti. Ko voli srž, ja ne, može ju pojesti, jer je odlična za zglobove.

Supa od kostiju sadrži MINERALE (ovdje vitamini nisu uopste vazni) u takvoj formi da ih tijelo može apsorbirati jako jednostavno. Absorbira se kalcij u najvećoj mjeri ali i magnezij, fosfor, silicij, sumpor i minerali u tragovima.Supa još sadrži raskuhani materijal iz hrskavice i tetiva kao što su hondroitin sulfat i glukozamin.
Taj isti glukozamin se sada prodaje kao skup dodatak za artritis ili oboljenje zglobova. Koliko god uzimali te farmaceutske proizvode nikada ih tijelo ne može apsorbirati kao što se na najjednostavniji način „upiti” kalcij i sve ono sto sam još gore napisala.
Znaci, dobro skuhana supica od kostiju (ne od mesa samo) opskrbljuje bolesne zglobove hranjivim tvarima kako bi oni mogli normalno funkcionisati.

Supa od kosti sadrzi i amino kiseline koje pomažu u detoksikaciji tijela. Na taj način, detoksikacijom, tijelo se oslobadja otrovnih materija natalozenih godinama u crijevima (a iz crijevnog trakta pocinje razvoj vecine oboljenja)i tako sprečava nastanak oboljenja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s