Napiši nam dnevnik!


babys-first-year-journal-by-kristen-smith-via-minted

I počela sam da pišem… Nije bilo jednostavno, a nije ni komplikovano. Osjećaji su ono s čim se čovjek nosi na dnevnoj bazi, nekad olujna najezda koja polomi i najjače jedro, a nekad svilena nit koja se pretvori u krivinu pisanog slova. Taj bijeli papir koji oslikava svakodnevnicu žene koja želi da postane majka, trudnoća i konačno majčinstvo nagrađeno predivnom djecom.

***

Previše informacija dobijamo tokom dana, ubistvo, vjenčanje, ljubavi, obračuni, mržnjom nadojena djeca, generacije, tako da navečer kad legnem, prosto želim da skup tih nepotrebnih informacija, nestanu. Bavim se laganim stvarima, jednostavno, tačka A i tačka B. Gledam djecu i razmišljam koja je slijedeća faza u pitanju. Usput, više ne pišem dnevnik, sada to radi moj suprug. Ja sam se povukla, ne samo zbog obaveza i vremena koje ne provodim tokom dana s njima, nego zato što više to nisu oni mali ljudi koji na mjesečnoj bazi dobijaju novu namirnicu, novi slog ili zub. Razmišljam kako bi bilo da zbog njih nastane bajka, o njihovom dolasku na svijet, univerzalna, primjenjiva za svaku bebu, topla, roditeljska, a onda shvatim da se sve to dešava našim vođenjem dnevnika. Zar to nije dovoljno skupocjen poklon? U vremenu kada sve zbog dostupnosti i prevelike ponude čudne robe gubi na vrijednosti, ono što roditelj može dati djetetu je svevremeno. Da se razumijemo, ja se čudnih stvari sjećam u životu, kada razmišljam o svojim roditeljima, ali najmanje se sjećam batina, kažnjavanja, osim ako hoćemo neku šegu da napravimo. Rado se sjetim opuštene nedjelje, hrane, mora, izleta, smijeha, sjedeljki kod mojih ili kod drugih prijatelja. Sjećam se i zabrana, zakucanih dolazaka kući u određeno vrijeme, bez pogovora, sjećam se i maturskog plesa sa ocem, koji  smo otvorili u Zagrebu u podrumu Gradske Kavane. Oni o tome nisu pisali dnevnik, ali smo mi o tome pričali. Nekadašnji dnevnici naših roditelja nama su bili porodični albumi strogo čuvani u regalima i komodama tik uz knjige druga Tita ili Pearl Buck. Uz pregledanje albuma su slijedila usmena predanja, praćena smijehom, rijeđe suzama, ako bi neko iz albuma nedostajao. Danas, ako me pitaš, ono što nisi pribiležio u wordovom dokumentu i uslikao deset puta iz deset različitih uglova, niko ti neće vjerovati da se je i desilo.

***

Možda će se jednog dana desiti da te dijete pita šta treba da radi u određenoj situaciji, kada bude imao vlastito dijete. Možda baš ta čarobna knjiga koja je pisana da bi ovjekovječila njihovo odrastanje, bude od pomoći ili barem podsjetnik na to kroz šta je dijete prolazilo u određenoj fazi, bilo da se radi o običnoj temperaturi, kolikama, zubićima, vježbicama, prvim slogovima. Možda će to biti knjiga koja će zagrijati srce kada budete razdvojeni od vaših najmilijih, tajna vrata u dimenziju gdje su djeca i dalje veličine biberčića, nezaštićena, mala, nasmijana i usmjerena samo na vas.

***

Mi nismo genijalci, ali pronalazimo povremeno krasne ideje koje će očuvati momente odrastanja naše djece. Nekome to možda ništa ne znači, ali nama će značiti sve. Možda se nekom i dopadne ideja da sačuva nešto od svoga ili svoje djece, prije nego što odrastu.

Fotografija iz porodilišta. Oni nisu samo broj, njih dvoje su sav naš svijet!
Fotografija iz porodilišta. Oni nisu samo broj, njih dvoje su sav naš svijet!
Djetelina sa četiri lista!
Djetelina sa četiri lista!
Ne moraju uvijek biti  fotografije profesionalnih fotografa koje oduševljavaju. Birajte ono što oduševljava ili nasmijava Vas!
Ne moraju uvijek biti fotografije profesionalnih fotografa koje oduševljavaju. Birajte ono što oduševljava ili nasmijava Vas!
Fimo masa - otisci stopala
Fimo masa – otisci stopala
Danas im je tačno šesnaest mjeseci. Volimo ih!
Danas im je tačno šesnaest mjeseci. Volimo ih!

2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s