Mirisi ljeta


Ljeto priziva miris, sjećanje, vodi nas na putovanja, asocira na drage ljude, dobre momente, nešto što nam nedostaje i gdje želimo da se projektujemo. Tjera nas da se okrenemo za nekim na ulici ili ga/ju zaustavimo i pitamo nešto luckasto, prateći samo kako to ostaje na ideji. Miris daje novu dimenziju i pojačava doživljaj, čineći nas sretnim, veselim ili sjetnim, ovisi o prilici. Volim ljeto, kad se u nosnicama posvađa miris limuna, kruške, origana, mošusa, čempresa, ruže i jabuke, dinje i lubenice, miris asfalta i tanke hipi tunike koja leti po zraku. Volim miris sjećanja, jer me vraća tamo gdje sam rado bila…

2222786e8ed24a0e51db18682131336d

Ponašam se kao Grenuj koji hoda uzavrelim gradom i traži miris riđokose djevice. Ljeto, priziva mirise, svježe, travaste, prigušene, nekad drvene, često cvijetne, bezobrazne note, nametljivo slane, procvale na toplom, gustom zraku.

Hodam, pokušavam da otkrijem koji je parfem, ali brzo se izgubi u naletu druge note. I prođe to sjećanje na ogromnu pijacu u Cecini i ludi šoping mladih žena. Miriše na Dune od Christiana Diora, na more, sunce i šašavi vjetar koji mreška more. Sjećanje odiše bojama, dobrom hranom, našom srećom što smo mlade  i što smo tu na jednom od ljepših mjesta na svijetu. Toskana, palme, glasne psovke u prolazu, bezobrazni parfem na vratu i zapešćima koji flertuje sa toplim zrakom, oslikavajući akvarel uredno poredanih čempresa, goluždrava brdašca tople terakote i vataste oblake zakucane za plavo nebo. U hladnim danima ljeta osjetim zaboravljeni miris Safarija od Laurena. Ta damska flašica brušenog kristala, ukrašenog prekrasnim facetima odiše aristokracijom. Otvara nova vrata ljeta, kasnih devedestih prošlog stoljeća. To je parfem koji  osjetih najčešće na plavušama koje na prvu izgledaju minimalno, na granici sa dosadnim, ali shvatiš da ono što je zaokružilo njihovu osobnost i dovelo je do savršenstva je ta malena kapljica parfema. Odličan za individualstkinje, za kojima ćeš se okrenuti iz neobjašnjivog razloga. I taman kada misliš da ti je dosta te postojanosti, mahovine, mirisa trave i suza koje ti nadiru na oči, zaljubiš se u Romu. Njegova bočica te podsjeća na stubove antičkog Rima, nikakav spektakularan dizajn, dok te svojom mirisnom notom vodi sporednim ulicama ovog predivnog grada. Ako si brineta iz ranih devedesetih prošlog stoljeća, nećeš prići Romi, nego ćeš mirisati flašice Venezije. Laura Biagotti ne krije koliko voli Italiju, a samim time je bočica hommage vrhu zvonika St. George. Taj zavodnički, malo nametljiv miris šljive miriše na drsku, pričljivu i koketnu ženu, koja može da podnese pohotne poglede.

tumblr_ls7j5cFikg1qgojxao1_500

Ja nisam i nikad neću biti okupana mirisom Venezije, prije volim o sebi da mislim kao o Lou Lou iz ranih srednjoškolskih dana.  To su godine koje traže parfeme koje vrte mozgom i govore tvojoj glavi: „Oh, la, la,“  – a ne: „Oh, lele!“ Ali sjećanje na taj parfem, koji sada ne bih stavili ni pod koju cijenu uvijek ispravi vječni miris i izbor moje mame. Anais Anais. Damski, vintage, puderast i nenametljiv, a opet toliko prisutan, topao i divan. Asocira na ručno pisana pisma, svilene košulje i midi suknje, muziku koja dopire sa radija ili kasetofona, salonke sa srednjom peticom, njenu ponekad riđu, a češće plavu kosu i gordo držanje dok hoda gradom. I znao je nekad da zaluta u tim teškim momentima miris Fiji, od Guy Larochea i sigurna sam da je, koliko zbog odličnog spoja sastojaka u parfemu, tako i do njene kože prosto odisao svježinom dalekih otoka i slanog mora, pomalo i muškast, pristajući uz haljine modela punog kruga ili neki mekani jeans koji se nosio krajem osamdesetih. Ako si iz moje generacije, onda se sigurno možeš poistovjetiti sa mirisom One od Calvin Kleina, mogućnošću da svi mirišemo isto i da uživamo u parfemu koji je namjenjen i njoj i njemu. Miris slobode, devedesetih, kratke, ultrakratke i duge kose, vremena odlične muzike i dobre mode. Onda ti kao i ja voliš miris ljeta.  Uvijek svjež tokom dana, razigran,a  krajem popodneva sakriven u cvijeću, voću i zataškan u drvetu ili puderu, na tananoj ili jakoj figuri, moderno ili oskudno odjevenoj, zaokružujući osobnost osobe koja ga odvažno nosi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s