Još jučer….


11921642_994181767301142_354794965332976664_n

Još jučer smo krenuli posljednjim autobusom za Zagreb, u najboljoj odjeći, za vikend. Kao, vratit ćemo se. Tek pri ulasku u tetkinu kuću sam znala da se više neću nikada vratiti. Taj momenat nije oslobađajući, nego otežavajući. Drugo bez čega ostaneš, a nije krov nad glavom, jeste dostojanstvo. I onda misliš da više nemaš kud. I to stanje u koje zapadneš traje, ne jednu, dvije godine, to je dugogodišnji proces. U međuvremenu se slomiš, slomiš tu nit u sebi i kreneš dalje paralelnim putem. I povratiš ponos, a onda dobiješ divljenje sredine, a vremenom stvoriš i krov nad glavom, dobiješ porodicu i sjediš u sigurnosti svoga doma. Gledaš televizor i ljude koji na sličan način žive tvoju proživljenu sudbinu. Ono što si proživio više te ne čini istim čovjekom. Uvijek i iznova ćeš vidjeti sebe. Posebno ako imaš djecu, kao i onda što su imali tebe roditelji u momentu kad si ostao bez svega…sve se pojača. Bol, želja da pomogneš, da pružiš obje ruke, da zaštitiš….
Nije sve “šljam” što je krenulo ići od kuće zbog loših životnih uvjeta. Koliko god da smo umreženi i u mogućnosti da vidimo na minutnoj bazi “tuđu muku”, također smo u prilici da čitamo zle komentare i sugestije, kao i šta da mislimo i kako da se ponašamo prema ovakvim osobama. Uvijek je dobro misliti za sebe, slušati svoje srce i pratiti ono što razum govori. Ako vidiš da te je nešto strašno potreslo, da možeš malim aktom dobrote pomjeriti i dodirnuti nečije srce, nasmijati dijete, utješiti majku, zagrliti porodicu aktom dobre volje, onda nije sve izgubljeno i znaj da si od onih zbog kojih se još uvijek planeta okreće ili da si možda baš jednim prstom uspio dodirnuti raj.

Ne daji ljudima ono što bi tebe naljutilo ili rastužilo bliže tvoje, daji samo ono što je od tebe i što si otkinuo od srca. Tako si bliži čovječanstvu koje je u prapočecima trebalo i zamišljeno da bude – dobro, plemenito i dostojanstveno življenja i umiranja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s