Hljeb/kruh od heljde


11224716_10153165695053008_3479656129236090030_n

Moj prvi hljeb sa heljdinim brašnom. Malo drugačiji okus, intenzivniji, zemljastiji, ali što neobičnije i zdravije, to i bolje. Što je još bitnije, bez glutena.

Recept:

  1. Tri šolje heljdinog brašna
  2. Kašika soli
  3. Mala kašika sode bikarbone
  4. Sok od pola limuna
  5. 2 kašike psilijum praha ( ako nemate, mogu dva jaja)
  6. 3 šolje kisele vode da bi se kruh mogao zakuhati

Zagrijati rernu na 220 stepeni, u medjuvremenu smjesu za hljeb presuti u kalup za hljeb. Ja obavezno stavim pek papir u kalup, kako bih nakon pečenja bez muke izvukla hljeb iz kalupa.

Peći hljeb 40 min. na 220 stepeni, a onda još 30 min na 180 stepeni.

Po želji dodati sjemenke lana, tikve, suncokreta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s