Ljubav


Boy-Girl-In-Love

– Je l’ da da se ljubav ne može potrošiti i prestati da „dela“ kao srce na hirurškom stolu?
– Je li tako da smo mi sada umorni i da ćemo pričati drugi dan, kad budem ja pametnija?
– Izvini, ali umor je sve o čemu razmišljam!
– Vikend bio, vikend prošao, sad to ne možemo rješavati, a?

Sve su to rečenice nečije ljubavne priče. I nije istina da su sve ljubavi sretne zbog toga što žive u velikim kućama, imaju duboke džepove, bjesna auta i još bjesniju djecu. Nije zimovanje sve što je Schladming, Bled, a ljeto što je Brač, Maldivi i Halkidiki. I nije ljubav sve što je osuđeno na propast kada se računi zatvore.

Ljubav boli, od prvog dana, znaš kad te u školi gurkaju zbog toga što si nekom povjerio tajnu. Od stuje i stida koji ti se komeša u stomaku, pa nisi siguran da li ti se plače, leži u krevetu ili trči ulicom, kad te neko prvi put uhvati za ruku, a ti misliš da si ukrao paru iz roditeljskog novčanika, jer te je sramota. Ljubav je i kad te neko ostavi na pola ulice govoreći da te ne voli, bez nekog pretjeranog problema, jer u tom momentu ti se srce slama, da bi se pripremilo za neku novu, trajniju ljubav. Ljubav je kad brineš, kad odvajaš novac za kratko putovanje u nepoznato, kad čitaš knjigu i plačeš nad redovima, prepoznavajući sebe u svakoj drugoj rečenici. Ljubav je topla riječ, meki dodir ruke koja ti sklanja šišku s oka, zagrljaj koji ti treba kada nekog više nema. To je ljubav, sila bez sile, zakon bez zakona, haljina bez vrpce, ugovor bez pečata, neuvjetovana, divlja, oslobođena od svega, bolna, radnosna, promjenjiva kao mjesečeva mijena, sa svim svojim usponima i padovima. Ona ne traži definiciju, jer definirana je oslobođena istine i slobode. Ne tražeći vlasnika dodiruje svojim eteričnim prstima i najtvrđa srca. Poigrava se, jer je u stanju da bude kraljica i prosijakinja u isto vrijeme. Ljubav je i kad ste odvojeni od osoba koje volite, jer vas ljubav uči strpljenju. Ljubav je i kad vas muž prati na porod i plače skupa s vama od straha, ne da se nećete proditi, nego da vas neće puno boljeti. Ljubav je i kad vas djeca stotinu puta podignu iz kreveta tokom odrastanja, jer vam ukazuje na snagu koju ste mislili da nemate. Ljubav je i kad se rastanete, jer niste bili jedni za druge i niste spremni da se dalje emotivno ucjenjujete.

Ljubav je toliko toga, da svaki čovjek koji bi sebi dao na zadatak da razmisli dublje o tome, mogao bi pisati od samog rođenja. Mi smo rođeni da volimo, i to je fakat. Ostalo smo posisali mlijekom, okruženjem u društvu i našom svješću da se nečemu i nekome priklonimo. Ljubav je najsvjetlija pukotina u nama i naš jedini spas od mržnje na koju smo osuđeni.

Ja sam zaljubljena u ljubav i to je moja najdraža religija.

Amin!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s