Hajde da pričamo o nečemu drugom….


Danas biram da šutim, da sredim misli u glavi. Jer, to je to, nema više, gotovo. Shvatiš da nisi luda, da je sa tobom, zapravo, sve u najboljem redu. I onda onaj neželjeni bol u stomaku, nesigurnost, šta će reći ljudi, kako ćeš ti to iznijeti, kako će on to podnijeti, kako razbiti začarani krug.

employees_secretly_unhappy

Od malena nas uče mnogim stvarima, ali kad dođe ljubav, srce hoće kroz zid, pa makar crklo. I tako, od adolescencije, prvo on tebe neće, jer ne  zna ni ko si, a ti zaljubljena, pa onda on tebe hoće, ali ti njega nećeš, jer on je šmokljan i tako. Počeci su uvijek nesretni, zar ne? Nekako smo u početku uvijek nesretno zaljubljeni i na ivici da umremo zbog tog neprihvatanja. U tome nekako prođe adolescencija, te ranjive godine, kad baš ne možeš da pričaš ni sa kim o tome. Ne razumiješ hemiju mozga koja ti se dešava.

Vremenom, ljubav zreli, počinje da bude stvar srca i uma. Ali srce uvijek traži svoj trofej. I onda umijemo biti okrutni, neko nas slomi, nekoga slomimo. Od trofeja ponesemo nesigurnost, anksioznost, strah od zbližavanja, preispitivanje, ali idemo dalje.

Pitanje je, da li um ide dalje, da li je hrabar dovoljno da doraste velikom zadatku razlikovanja ljubavi od nasilja? Bojim se, tek nakon gorke spoznaje. Predatora nije uvijek lako prepoznati, ali vremenom se otkrije. Shvatiš da te cima svakih malo, provjerava ti rečenice po dvadeset puta, pita te ko ti je ova ili ovaj, jeste li drugovi, hoće odmah da te ženi, kupuje ti stvari, a onda padne kulisa i krene predstava. Pomalo se mrgodi, kroz stisnute zube nešto sebi govori u njedra, ima ludački pogled, traži svađu, dovodi te u situaciju da misliš da si luda, udalji te od društva, uništi ti socijalni život, dobro mišljenje o sebi, načne ti zdravlje, počne latentno prijetiti, kad vidi da je pretjerao, malo se umiri, pa opet. Na kraju, ako si dobre sreće i sudbine, nađe još jednu djevojku da se liječi, pa onda ti prijeti šamarima i batinama i na kraju, kad se to desi, shvatiš da te je odvezao s lanca i da si slobodna kao pas. I to jedan sretan pas!

Period oporavka je jako dug, jer nas niko nije naučio, prvenstveno, kako i koga da volimo, pa onda kako sebi da oprostimo. Vraćamo se često na traumu i mrcvarimo sebe, ali i ta trauma ima rok trajanja. Ona je u otpuštanju iste, u praštanju sebi, u prihvatanju činjenice da se to moralo desiti i da se to nikada neće i ne treba ponoviti za životnog vijeka. Savladati traumu znači prihvatiti sebe kao zdravu osobu koja je povratila samopouzdanje, osobu koja se samozacjelila, osobu koja nije odustala od ljubavi koju zaslužuje.

Ako vam je neko nanio bilo koju vrstu boli, otiđite. Nije sve što komšija ne vidi u četiri zida, a čuje kad vas sretne u haustoru ili na ulici, pa da vam je opravdanje da će vas stići bruka. Ako imate djecu, uzmite iz za ruku i bježite glavom bez obzira. Niko nije gospodar vaše sudbine do vas samih. Ne ucjenjujte se sa krovom iznad glave, ako ručate batine i djeca vam idu uplakana u krevet, brinući se hoće li vas ujutro vidjeti živu ili vi njih. Oprostite sebi na pogrešnom izboru, jer često se prvo desi pogrešan izbor, pa tek onda pravi, ako ste naučili gorku životnu istinu. Pričajte s nekim, plačite, dozvolite da strah izađe iz vas, radite to bez stida i dugo, dok suza ne nestane, a onda zdravorazumski počnite razmatrati opciju bijega. Potražite pomoć pouzdanih, pa makar i bili dobronamjerni stranci, ako niste finansijski samostalni ili vas porodica ne želi. Jer, zapravo jednog dana se može desiti da ćete datum kada ste pobjegli od zlostavljača slaviti kao novi rođendan. Zlostavljanje nije ljubav, to je patologija duboko uvriježena u osobe koje možda i nisu povremeno svjesne svoje mračne strane. Ne prihvatajte polovična rješenja, prvo u vezi, a onda u braku. Ne može jednu noć karate, a drugu kama sutra. On vas ne tuče ili omalovažava, jer vas voli, nego zato što ga to, duboko u njegovoj slomljenoj ličnosti, zabavlja i ispunjava.

ON VAS NAPROSTO NE VOLI, POMIRITE SE S TIME!

Otiđite dostojanstveno, ako treba istrčite iz veze kao gnu kojeg ganja lav i srušite sve mostove koji vas mogu povezivati. To niko ne može da uradi za vas. Niko ne može da uđe u vašu vezu i život i izvede vas iz problema. Vi ste ključ i ne dozolite da se nakon X  pokušaja slomite u zahrđalom katancu. I stvarno je istina, vrijeme uistinu liječi mnoge rane, ali nas i uči mudrosti srca.

Imala sam priliku da upoznam iz bliza zlostavljača i vjerujte, jedva sam pobjegla. Kada vam jednom stomak kaže da nešto nije u redu, onda ništa nije u redu, ali barem je s vama sve okey. Ne dovodite se u situaciju da vas ubjedi da ste poludjeli ili da umišljate. Ne dozvolite bakteriji da izjede zdravo tkivo.

Volite same sebe, svaki dan, kažite si nešto lijepo, glasno, pohvalite svoj dobar izgled ili ručak koji ste napravile. Budite dobre prema sebi i pravite dobre izbore. Pričajte o problemima, jer to je znak da ste emotivno inteligente i sposobne da volite i primate ljubav. Jer jednog dana kada bez straha ostavite telefon na stolu, kompjuter upaljen sa nalozima i šiframa, kada ujutro ustanete bez straha od optužbi, standardno umorne od briga koje život donosi, onda znajte da ste napravile odličan izbor i da živite dostojanstvenim životom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s