Nakon četrdesete sve je jednostavnije


16730373_10154337176288008_204852019244994911_n

Prošli mjesec  sam ušla u četrdesete. Pripadam generaciji X kojoj je ukraden doslovno dio mladosti do dvadesete godine zbog rata koji nam je podjelio život na onaj prije i ovaj sada.

S ponosom mogu reći da sam  prvenstveno zahvalna na ovim godinama. Imam zdravlje kakvo imam, maltretirala sam sebe i svoje tijelo i ono mi sad samo vraća istom mjerom nakon godina nepažnje. Psiha povremeno prošišti kao pretis, ali to sve ide u radni staž. Imam i izraženije bore, koje me prate od vrtićkog doba. Imam iskrenih prijatelja dovoljno da mi jedva stanu na prste jedne ruke. Imam žive roditelje i sestru. Imam dovoljno radnog staža  da ulazim u seniorsku ligu i da mi nove kolege govore “Vi”.  Imam dvoje divne djece i muža koji trpi moje oscilacije u raspoloženju i modnom izričaju. Imam brdo želja i pozdrava. Imam tonu knjiga koje želim da pročitam i listu destinacija na koju želim da otputujem sa svojima. Imam divna sjećanja na neke ljude i događaje, loših se samo sjetim kada me poklopi val govana. Kad vidim šta imam, osjećam se bogato i još sam sretnija kad shvatim da su to sve stvari koje nisu opterećene materijalnim momentima, već divnim ljudima i događajima. Imam dovoljno ljubavi da mogu roditi i voljeti još jedan par blizanaca i biti budna, ljuta, ponekad na rubu da se ubijem, ali sigurna da mogu izgurati sve nedaće koje dolaze nakon trudnoće. Imam brdo neuspjeha krunisanih uspjesima, kao zagorjeli obroci koji su vremenom postajali uspješna jela, torte, gurmanluci, divna drugarstva koja su započinjala kao najveća neprijateljstva, neuspješni projekti na poslu koji su krunisani uspješnijim i boljim, iznenadna putovanja koja su završavala ludim doživljajima. Imam, volim, grlim, radujem se!

Imam četrdeset godina i nadam se da ću imati još četrdeset godina i volju da pišem da osamdesete nisu nove četrdesete, a sad sam u prilici da kažem da četrdesete definitivno nisu  nove dvadesete, jer sa dvadeset si drčan, brži ti je jezik od pameti, napaćen si, nemaš izgrađen identitet, nesretno si povodljiv, nesiguran, nisi pošao ni došao, okružen ajkulama od prijatelja, bez banke u džepu, sa brdo ispita, sa malo kilograma i bora i sa još manje samopouzdanja, tako da ne postoji niti jedan dan ili dogadjaj u životu gdje bih se vratila.

Četrdesete ti naprosto pružaju sigurnost. Ti si kapetan svoje lađe koji čvrsto stoji na palubi, iako gleda u horizont koji često nije vedar. Sam procjenjuješ kada želiš da razviješ jedra i ideš dalje. Rasterećen si kofera prošlosti u svakom smislu, izgrađen si, siguran u sebe i manje spreman za raspravu i svađu. Strpljiviji si, daješ si priliku da više puta razmisliš o svemu, jer si kroz greške naučio da vučeš ručnu, pažljivije biraš sagovornike i prilike gdje želiš da se pojaviš. Manje juriš da se dokazuješ, radije biraš mir i uživaš u samoći. Sa četrdeset se ne furaš više na punk i ne šminkaš kao rakun, ali se rado sjećaš tih godina. Shvataš da ti sasvim dobro stoji malo sjajila za usne i maskara,a sve preko toga postaje višak. Sa četrdeset žudiš da promjeniš sebe na bolje, da uvedeš petnaest dobrih životnih navika, da više spavaš, ideš na neki trening, da si češće sa porodicom, da se više smiješ, da si isključeniji i manje dostupan a više u dodiru sa prirodom i tišinom. Želiš da si u društvu pametnijih i smirenijih od kojih možeš da učiš i apsorbuješ. Želiš da imaš kreativan hobi ili dva. Želiš da dan traje 48 sati, kako bi češće bio s porodicom, a manje na poslu. U ovim godinama prosto si zreo da radiš veličanstvene stvari i da ponovno procvjetaš.

Da, četrdesete nisu nježne prema ženi, ali su mudre i dostojanstvene. Neke smo dobile priliku da postanemo majke, pa sa manje brige možemo da čekamo prokletu menopauzu. Da, kolagen nas napušta i koža nam je manje elastična. Da, kosa nam je prošarana sjedima i očni kapci su  nam labaviji. Da, naša figura i držanje ne odgovaraju dvadesetogodišnjem tijelu i duhu prosječne djevojčice, ali naša mudrost i šarm su neuporedivo slađi i poželjniji.

Sa četrdeset, u poređenju sa dvadeset znate šta ne želite i koga ne želite da vam se desi u životu!

Zar to nije dovoljno dobro?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s